Από την Δρ. Καλλιρρόη Καμιζή, Παιδίατρο
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού έχει ανοίξει από τον Οκτώβρη και συνεχίζεται
Μήνας εορταστικός ο Δεκέμβριος και είναι χρήσιμο να υπενθυμίζουμε τα βασικά σημεία σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό , ο οποίος αποτελεί για τις ευπαθείς ομάδες ένα δώρο υγείας .
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο. Η εποχικότητα της γρίπης εντοπίζεται κυρίως από Οκτώβρη μέχρι τις αρχές της άνοιξης . Την περσινή χρονιά παρατηρήθηκε επιδημιολογικά μια επέκταση της εποχικότητας και αντιμετωπίσαμε κρούσματα γρίπης μέχρι και αρχές Μαϊου .
Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της βαριάς νόσου και των επιπλοκών της είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι οι παρακάτω:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική
πνευμονοπάθεια
• Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
• Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
• Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Χρόνιες παθήσεις ήπατος
• Νευρολογικά - νευρομυϊκά νοσήματα
• Σύνδρομο Down
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης
7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών)
9. Άστεγοι
10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Ως προς τη χορήγηση στον παιδιατρικό πληθυσμό :
Χορηγείται σε άτομα ≥6 μηνών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου
Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.
Σε βρέφη ηλικίας ≥6 μηνών, χορηγούνται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση) τετραδύναμου αντιγριπικού εμβολίου
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταθούμε στα παρακάτω σημεία !
Α) είναι ισχυρή η σύσταση για αντιγριπικό εμβολιασμό των εγκύων , λεχωίδων και θηλαζουσών μητέρων
Β) οι γονείς και οι φροντιστές νεογνών και βρεφών ηλικίας < 6 μηνών αυτή την περίοδο , συστήνεται να εμβολιάζονται
Γ) οι γονείς και οι φροντιστές που τα επαγγέλματά τους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να εμβολιάζονται – ιδιαίτερα επικεντρωνόμαστε στη σύσταση εμβολιασμού όλων των βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών , όχι μόνο για τη δική τους προστασία και των παιδιών της οικογένειάς τους ,αλλά και για τη μείωση της διασποράς της γρίπης μέσα στις δομές προσχολικής αγωγής , οι οποίες αυτή την περίοδο πλήττονται σοβαρά από την έκρηξη των αναπνευστικών λοιμώξεων .
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη ! Χρησιμοποιούμε ορθά , με επιστημονική τεκμηρίωση, τα όπλα μας για την ενίσχυση της υγείας του πληθυσμού
Comments