top of page
Kalliroi Kamizi

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ


Από την Δρ. Καλλιρρόη Καμιζή, Παιδίατρο

Η ανάπτυξη ενός παιδιού δεν είναι μόνο σωματική. Τα παιδιά μεγαλώνουν και μαθαίνουν συνεχώς . Από τη γέννηση ως και τη νηπιακή και πρώτη σχολική ηλικία, εξελίσσονται τα πιο σημαντικά στάδια της ανάπτυξης του παιδιού τα οποία θα σηματοδοτήσουν τη μετέπειτα πορεία του σε διάφορους τομείς της ζωής του.

Εξελίσσεται η ικανότητά του να κάνει συνεχώς πιο σύνθετα πράγματα καθώς μεγαλώνει, να εντάσσεται στο κοινωνικό πλαίσιο, να γνωρίζει και να εξερευνά το περιβάλλον και να τοποθετεί τον εαυτό του μέσα στον κόσμο.


Η αξιολόγηση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης σχετίζεται με τον τρόπο που ένα παιδί παίζει, μαθαίνει, μιλάει, συμπεριφέρεται. Φυσικά κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό, δεν είναι η μικρογραφία ενός ενήλικα , αλλά ένας οργανισμός που αναπτύσσεται με τον δικό του προσωπικό ρυθμό. Ωστόσο για την αξιολόγηση της ανάπτυξης χρησιμοποιούμε τα λεγόμενα «αναπτυξιακά ορόσημα» για να αντικειμενικοποιήσουμε θα λέγαμε τους αναπτυξιακούς στόχους που τα παιδιά κατακτούν σε συγκεκριμένο ηλικιακό πλαίσιο και να καθορίσουμε ένα εύρος αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης ανά ηλικία.


Οι αναπτυξιακές δεξιότητες  που αφορούν την κίνηση, την αισθητηριακή ανάπτυξη, την ομιλία και τον λόγο, τα γνωσιακά, κοινωνικά και συναισθηματικά ορόσημα, κατακτώνται σταδιακά και η αξιολόγησή τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδιατρικής εξέτασης. Ο παιδίατρος είναι εκείνος που οφείλει να ελέγχει συνεχώς αν το παιδί αναπτύσσεται ομαλά σύμφωνα με τα αναμενόμενα για την ηλικία του και να είναι έτοιμος να αξιολογήσει αν μια παρέκκλιση από τα αναμενόμενα αναπτυξιακά ορόσημα είναι εντός «φυσιολογικού » πλαισίου καθυστέρησης σε σχέση με τον μέσο όρο του ίδιου ηλικιακού πληθυσμού ή αν αποτελεί «καμπανάκι» περαιτέρω διερεύνησης και τυχόν παρέμβασης. Και βέβαια είναι δίπλα στους γονείς για να τους συμβουλεύει , να λύνει τις απορίες τους και να συζητά μαζί τους για τους φόβους τους αν βλέπουν κάτι διαφορετικό στο παιδί τους σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας του αλλά και για κάτι ακόμη πολύ σπουδαίο.


Μέσα από αυτή τη διαρκή αξιολόγηση μπορεί να εντοπίσει τα «δυνατά» σημεία ενός παιδιού , τις κλίσεις του σε συγκεκριμένες δεξιότητες, που αν αξιοποιηθούν σωστά από το περιβάλλον του θα το βοηθήσουν να γίνει ένας δυνατός και παραγωγικός ενήλικας στην πορεία της ζωής του .

Comments


bottom of page